This page is hosted for free by cba.pl. Are you the owner of this page? You can remove this message and unlock many additional features by upgrading to PRO or VIP hosting for just 5.83 PLN!
Want to support this website? Click here and buy hosting plan!

Właściwości zdrowotne pomidorów.


Właściwości zdrowotne bananów.


Moc amknięta w zielonych liściach


Zdrowe odżywianienie

Zdrowe odżywania-definicja

Czym jest "zdrowe odżywianie"

Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się przed różnego rodzaju chorobami jest zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie, to dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli witamin i minerałów regulujących procesy chemiczne i czynności organizmu. Czym jest zatem "zdrowe odżywianie". O tym, jakie produkty i w jakich ilościach powinny znaleźć się łącznie w we wszystkich posiłkach spożywanych w ciągu dnia, dokładnie informują opracowywane przez Instytut Żywności i Żywienia normy żywieniowe. Normy żywieniowe to ilość energii oraz niezbędnych składników odżywczych, wyrażone w przeliczeniu na jedną osobę i jeden dzień, uwzględniając specyficzne dla wyróżnionych grup różnice w zapotrzebowaniu organizmu zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, a także związane z warunkami bytowymi i trybem życia. Normy żywieniowe ustalane są na poziomie:zalecanego spożycia, czyli ilości składników odżywczych w całodziennym pożywieniu, pokrywających zapotrzebowanie każdej osoby, a ponadto zawierających większe rezerwy wystarczające na zaspokojenie potrzeb wynikających ze zwyczajów żywieniowych populacji bezpiecznego spożycia, czyli takiej ilości składników odżywczych, które wystarczą na pokrycie zapotrzebowania na ten składnik u 97,5% osobników zaliczonych do danej grupy. Zdrowy styl życia i co się z tym wiąże, zdrowe odżywianie, stają coraz bardziej popularne i modne. Wśród konsumentów istnieje coraz większa świadomość konieczności zdrowego jedzenia i zdrowych produktów. Jak wynika z raportu IPSOS, tylko 47% Polaków jest zadowolonych z własnego stanu zdrowia, podczas gdy w innych badanych krajach (badania przeprowadzono w Hiszpanii, Szwecji, USA, Kanadzie, Chile i Argentynie) odsetek ten wynosi wyraźnie ponad 50%. Także Polacy, najmniej z badanych społeczeństw, interesują się wiedzą o zdrowiu i odżywianiu, oceniając swój sposób odżywiania jako „dość zdrowy” (69%). Na świecie dość modne są wybory żywieniowe wskazujące na produkty pełnoziarniste lub te o wysokiej zawartości błonnika. Polaków do zakupu produktów żywnościowych przekonują przede wszystkim ich ogólne cechy. Podstawą do nabycia produktów jest określenie ich jako „zdrowych” czy „naturalnych”. Według badania, przeprowadzonego przez SMG/KRC, na zlecenie marki Lubella, 19% respondentów zdrowe odżywianie kojarzy się z produktami pełnoziarnistymi, przy czym aż 71% badanych nie wie, jaka jest zalecana dzienna ilość porcji produktów pełnoziarnistych. Z danych tych można wnioskować, że świadomość benefitów płynących ze spożywania produktów pełnoziarnistych wśród Polaków jest na dość niskim poziomie. Zdecydowanie korzystniej przedstawia się wiedza Polaków o produktach pełnoziarnistych, którzy regularnie spożywają te produkty. Co trzecia osoba (wśród konsumentów) jada produkty pełnoziarniste kilka razy w tygodniu, i aż 71% badanych znajdujących się w grupie osób spożywających pełnoziarniste produkty wskazało prawidłową zalecaną dawkę błonnika w ciągu dnia.

Konsultacja: mgr inż. Alicja Kalińska, doradca żywieniowy

www.polki.pl/czym-jest-zdrowe-odzywianie,we-dwoje-dieta-abc-odzywiania-artykul,10056877.html

Powrót do strony głównej

Sport to zdrowie

Ćwiczenia miesiąca